Храните, които ни предпазват от слънцето

Не твърдим, че храните трябва да заместят SPF фактора или да бъде прекалявано с тях, но със сигурност биха добавили много ползи към цялостния външен вид.

Posted on 07.07.2018 22:26:31

Не твърдим, че храните трябва да заместят SPF фактора или да бъде прекалявано с тях, но със сигурност биха добавили много ползи към всеобщия външен вид. Цялостно, д-р Макрийн твърди, че трябва да се храните с разнообразна храна през седмицата и да се отраничавате от време на време. “Погледнете какво сте хапнали предната седмица и разнообразете зеленчуците, за да не ви липсват ключови хранителни добавки” споделя тя.

А сега, въпросните храни…

Черен шоколад

Може би вече сте чували, че черният шоколад е най-полезният избор поради съдържанието на антиоксиданти. Като правило, антиоксидантите защитават кожата от свободни радикали, слънчеви лъчи и потенциалните опасни частици по време на замърсяване. Илиза, че хапването на черен шоколад е добра опция, когато искате да направите така, че тялото ви да се защитава от слънцето. Няколко хиляди молекули, съдържащи полифенолни структури, вече са открити в растенията и са включени в защитата срещу UV радиацията.

Нар

Помните ли, когато нарът беше в центъра на вниманието? Имаше защо. “Нарът съдържа мощни антиоксиданти и то най-много от всички останали храни. Именно затова служи за страхотна защита срещу кожата, изложена на слънце”, споделя Д-р Макрийн.

Сьомга

Причината, поради която рибата е особено полезна за защитата от слънце, се крие в огромните нива на витамин D, които съдържа. Д-р Макрийн обяснява, че витамин D “защитава човешките кожни клетки от UV смърт на клетките. Няколко учения по темата са доказали и защитния ефект на 1,25(OH)2D3 (активната форма на витаминд D) срещу UVB-изложени кожни клетки и карциногенезис, твърди тя.

Зелен чай

Съдържа антиоксиданти и е напитка, която също съдържа храднителни добавки, защитаващи от слънчевите лъчи. Д-р Макрийн посочва изследване, според което антиоксидантите на зеления чай са потенциална защита срещу атаката от свободни радикални частици. “Когато се храните с антиоксиданти като в зеления чай, то те се разпределят по цялото тяло. 

Служат за защита на всички тъкани и органи от ДНК увреждане от токсини”, обяснява д-р Макрийн. Всичко на всичко, знаем, че зеления зай има определени здравни ползи, които не могат да бъдат отречени. Също така се среща и като съставка на козметични продукти — особено лосиони — благодарение на неговата охлаждаща функция.

Домати

Д-р Макрийн споделя, че доматите увеличават нивата на колаген в кожата. А това не е никак лошо за битката с възрастта, нали? Е, доматите играят и важна роля в слънчевата защита. Д-р Макрийн ни насочва към статия, която обяснява как каротеноидите могат да ни предпазят от UV лъчите и да ни осигурят нужната слънчева защита. Изследването показва, след 10-12 седмици, че зачервяването на кожата и UV чувствителността са значително намалели.

Хранителните екстракти в тропическите плодове

Д-р Макрин споделя, че хранителните екстракти, които осигуряват защита на кожата и са част от нейната бюти рутина, са базирани на тропически плодове. Какао, кафени зърна, чай мате, алое, мента, гъби, нар са само част от тях, а списъкът надвишава 62.

Източник: www.stylecaster.com

comments powered by Disqus